Könyvajánló

Havonta egy könyvet ajánlunk nektek, hogy a túrák mellett - amennyiben követtek minket - ne csak a testetek, hanem a lelketek is edződjön. Lesz a könyvek közt útinapló, szórakoztató irodalom, szépirodalom. Olyan műveket ajánlunk, amiket véleményünk szerint nem azért kell elolvasni, mert "kötelező" vagy mert trendi, hanem azért, mert többek leszünk általuk és, mert segítenek megérteni a világunkat, saját helyzetünket, sok esetben önmagunkat. Ha valaki azt kérdezné, hogy mi köze van a könyveknek a túrázáshoz, akkor azt mondhatjuk, hogy nagyon is sok, ugyanis anélkül, hogy értenénk mi a szép és mi az érték, a hegyek között is csak holdkórosként tudunk kóvályogni, mert ahogyan legnagyobb író hegymászónk Jankovics Marcell írja: "A hegyvilág örök szépség", de az igazi szépség is csak akkor látható, ha megértésünk van felé. Jankovics Marcell ezt is írja: "Minél magasabb rendű a természet barátjának intelligenciája, annál nagyobb igényű választása a hegyek között, mint ahogyan a kiválóbb ember boldogan ismerkedik meg a nála kiválóbbal (...), mint ahogyan a jeles újságíró csak az igazi nagyokat, a világot vezető államférfiakat szereti meginterjúvolni..."

Szeptemberre tartogattunk még olvasóink számár egy különlegességet. E mű nem mástól mint a magyar költőóriástól Arany Jánostól származik. A tudatos költőtől, aki hatalmas műgonddal és intellektussal faragta epikus költeményeit. Arany nem írt regényt, mégis alakjait olyan bonyolult lélekrajz mozgatja, hogy úgy érezzük elbeszélő költeményei...

Augusztusi könyvajánlónkban ismét kivételt teszünk, és nem szépirodalmat, de egy nagyon tanulságos önéletrajzi művet ajánlunk figyelmetekbe. Beck Weathers tagja volt az egyik hegymászó csapatnak, akik 1996 májusában indultak útnak, hogy megmásszák a Mount Everestet.

Rendhagyó módon pótoljuk júliusi könyvajánlónkat, mely nem is lehetne aktuálisabb most, hiszen augusztus elején egy hosszabb felújítás után megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Nádasdy-kastély.

Következzen júniusi könyvajánlónk. Az orosz klasszikusok tán legnagyobbika, az Apák és fiúk, mely minden kor számára örök igazságokat fogalmaz meg.

A márciusban megkezdett utat folytatjuk és továbbra is ajánlunk figyelmetekbe szépirodalmi csemegéink mellett képregényt is. Nem csupán azért mert azt gondoljuk, hogy e műfaj újabb aranykora következik, hanem azért is, mert hisszük, hogy ez a műfaj egy jó eszköz lehet, hogy az irodalom eljusson a fiatalokhoz, és a vizualitáson keresztül...

Következzen májusi könyvajánlónk. Stefan Zweig A rendőrmiszter - Fouché élete című regényében kétségkívül az egyik legtehetségesebb diplomata életrajzát vázolja fel.

Következzen áprilisi könyvajánlónk, melyben olyan magyar művet fogunk bemutatni nektek, amely nehézségekkel terhelt jelenünkben lámpásként szolgálhat, mégpedig a humor eszközével.

A Csontváry képregény, mint kitekintő után jöjjön a márciusi szépirodalmi könyvajánlónk, ami igazi klasszikus. Noha a mű egy történész tollából származik, az megállja a helyét a szépirodalom világában is, mégpedig azért mert az író nem csupán a világtörténelem egyik legnagyobb hadvezérének, államférfijának történelmi portréját festi meg benne,...

Noha márciusi ajánlónkban nem éppen szépirodalmat és nem is útinaplót javaslunk olvasásra, mégis azt gondoltuk, érdemes arra, hogy kivételt tegyünk és figyelmetekbe ajánljuk. Ez a könyv pedig nem más mint egy keményfedeles képregény.

2021-es könyvajánlónk első szépirodalmi ékköve; Victor Hugo örök klasszikusa "A nyomorultak". Azt gondolhatnánk, hogy e mű a világirodalom olyan klasszikusa, melyet kivétel nélkül mindenki olvasott, ezért nem is érdemes már ajánlani. Ebben nagyon is tévedünk.

2020. decemberében megjelent a Hazajáró első évadát felölelő könyv "Hazajáró szemmel" címmel, mely nem hiányozhat a Magyar Léptek könyvajánlójából.

Következő könyvajánlónkban egy olyan különleges, frissen megjelent könyvre irányítjuk a figyelmeteket, mely minden bizonnyal sokak számára lesz majd a túrázás utáni, tűz körüli mese-és regemondás legalapvetőbb forrása. Mert hiszen a természetjáráshoz mi is kapcsolódna jobban, mint az egymásnak való mesélés, ami sokszor életünk legfontosabb...

Könyvajánlónkban Peter Wohlleben A fák titkos élete című könyvét ajánljuk figyelmetekbe. Tanulságos, mély empátiával megírt könyv, amely lehetővé teszi számunkra, hogy új szemszögből lássuk az erdőt. Aki Wohlleben könyvén keresztül próbát tesz e rejtett világ felfedezésével, az nem fogja megbánni.

Könyvajánlónkban James Fenimore Cooper Az utolsó mohikán könyvét ajánljuk figyelmetekbe. Biztosak vagyunk benne, hogy sokan forgattátok már kezetekben a Bőrharisnya-történetek második kötetét, mely nemzedékek képzeletét ejtette rabul 1826-os megjelenése óta, mégis itt az idő újraolvasni.

Erling Kagge Menni, a gyaloglás művészete című könyvét ajánljuk figyelmetekbe.

Következő könyvajánlónk valamennyire kapcsolódik a legutóbb bemutatott "Magad uram" című könyvhöz.

Következő könyvajánlónk elsőre úgy tűnhet, hogy kilóg a sorból, ám, ha kezetekbe veszitek ezt a fantasztikus könyvet, már néhány oldal elolvasása után érteni fogjátok, hogy miért kell egy túrázónak is elolvasnia Fa Nándor hajónaplóját.

Az ajánlott könyvünk nem más mint több mint ötven éve elhunyt Fekete István által írt ifjúsági regény, a Tüskevár.

Újabb könyvajánlónkban szereplő könyv nem szerepelt az eredetileg kiválasztott tizenkettő között, de úgy érzetük, hogy a jelenlegi helyzetben sokak számára plusz motivációt és inspirációt jelenthetne, így meleg szívvel ajánljuk.

Úgy döntöttünk, hogy az áprilisi könyvajánlót előre hozzuk, és már most ajánljuk nektek Bill Bryson Hátizsákkal a vadonban című könyvét, tekintettel arra, hogy most talán mindenkinek több ideje és lehetősége van otthon elővenni egy jó útinaplót.

Következő könyvajánlónk nemcsak a közelgő húsvéti ünnepre való felkészüléshez, hanem a jelenlegi nehézségek leküzdéséhez is nagy lelki segítség lehet.

Olyan olvasnivalót szeretnénk nektek ajánlani, ami számunkra több szempontból is különleges. Az ajánlani kívánt könyvvel kapcsolatban engedjétek meg, hogy egy rövid történetet osszunk meg veletek, mely az egyik Magyar Léptek alapító saját története.A középiskolámban kétévente megrendezésre került egy tudományos workshop, melynek elnevezése...

Ilyenkor télen mindannyian kicsit erőt gyűjtünk és feltöltjük szellemi tartalékainkat. Ehhez kiváló eszköz lehet, ha előveszünk egy régi darabot ifjúkorunkból és azt a lelkesedést, amit akkor éreztünk minden könyvbe rejtett kaland olvasásakor, újra megéljük. Talán Jack London klasszikusával megtalálhatjuk mi is magunkban a vadon hívó szavát!