Fa Nándor: Magad, uram

2021.04.01

Következő könyvajánlónk elsőre úgy tűnhet, hogy kilóg a sorból, ám, ha kezetekbe veszitek ezt a fantasztikus könyvet, már néhány oldal elolvasása után érteni fogjátok, hogy miért kell egy túrázónak is elolvasnia Fa Nándor hajónaplóját. 

Ez a könyv nem csak a vitorlázókhoz szól, hanem mindenkihez, aki az életben komoly erőfeszítések árán akar elérni valamit és nem kíván kispórolni semmi energiát. De nem csupán a célért való kitartó küzdelem miértje és a motiváció megtartásának hogyanja rajzolódik ki Fa Nándor hőseposzából, mert azt hiszem túlzás nélkül mondhatjuk azt, hogy amit ő véghezvitt a hősiesség legteljesebb kivetülése. 

Egy ember jellemrajzát kapjuk, aki végigvezet minket gyermekkorától egészen a Vendée Globe-ig, majd a hajójára vesz, vendégül látja az olvasót a fedélzetén, ahol összecsapnak felette a hullámok. 

Hőseposz a javából, és mi most belelátunk a hős legbelsőbb gondolataiba, mit tart a családról, nevelésről, a sport és a közösség teremtő erejéről és a férfivá válásról. Aki szenvedélyesen szereti a hegyeket, és nem riad vissza a kihívásoktól sem, az ebben a könyvben is magára fog találni. Úgy fogja érezni, Fa Nándor még az óceán hullámai közül is hozzá szól. Nincs felesleges pózolás vagy okoskodás, csak a lecsupaszított ember van és vele szemben maga az élet. Magad uram. 

 "Mindig is tudtam, hogy a szerencsének óriási jelentősége van az életünkben. Sokáig gondoltam úgy, hogy tanulással, felkészültséggel előnyünkre lehet változtatni a szerencse százalékos arányát. Ez már elmúlt, igen komoly eszközökkel verte a fejembe az élet, hogy az arány 50-50%. Felnézek a nagyvitorlámra, és egy óriási négylevelű lóhere néz le rám, emlékeztet, hogy mindig van 50 % esélyem a jóra."