Múltidéző

2019-ben elindítottuk "Magyar hegymászók" sorozatunkat, melyben azóta is a magyar hegymászás történetéből mutatunk be olyan kiemelkedő személyiségeket, akik nem csak mászóteljesítményükkel, hanem életükkel is példát mutattak és akikre mindig érdemes lesz emlékezni és példájukból merítve munkálkodni a magyar túrázás építésén. Ehhez kapcsolódva később elindítottuk  "Magyar földrajztudósok és felfedezők" sorozatunkat is, mely olyan magyar "szuperhősöket" mutat be, kikről nagyon keveset tudunk, mégis a maguk idejében világhírű magyarok voltak. E két sorozat mellett még olyan múltbéli eseményeket, nagyszerű tetteket idézünk meg a magyar turistaság történetéből, melyek a jelen és a jövő számára is iránytűül szolgálhatnak.  

 

Magyar hegymászók sorozatunkat a hegymászó matematikus, Jordán Károly után egy "hétköznapi hőssel" folytatjuk.

Következzen a matematikus hegymászó Jordán Károly (1871-1959), aki Serényiék generációjához tartozott. Ő volt az első hazai kutató, aki önálló eredményeket ért el a valószínűség számításban és a matematikai statisztikában. Komoly tudományos teljesítménye mellett a hegyek világában is kiemelkedő első megmászásokat vitt véghez.

Déchy Mór

2021.03.15

Téry után következzen az első igazi magyar "szupersztár" Déchy Mór, aki a magyar hegymászás hőskorában - amikor még Eötvös és Téry elsőként kezdett magashegyeket mászni, és sokan a hegymászást értelmetlen hóbortnak, úri mulatságnak gondolták - a triász harmadik tagjaiként, nemcsak mint hegymászó, hanem mint felfedező is világhírre tett szert.

A magyar hegymászás 1870-es évekre eső első fénykora után, amikor Déchy Mór a Tátracsúcs, Téry Ödön pedig a Középorom és Fecsketorony első megmászásával a Tátra történetének a legragyogóbb lapjaira írták be nevüket, egy rövid szünet következett. Majd Jordán Károly és Döri Gyula Tátrában véghezvitt úttörő mászásait követően a Tátra feltárásának egy...

Grósz Alfréd

2021.03.15

Sorozatunk következő nagyszerű hegymászója Grósz Alfréd (1885. augusztus 25. Késmárk - 1973. március 1. Késmárk), akit baráti szálak fűzték Komarnicki Gyulához, így az ő bemutatása után nem is olyan nehéz Grószra irányítani a reflektorfényt.

Magyar hegymászók sorozatunkat Grósz Alfréd után Jankovics Marcellel folytatjuk, akit nemcsak kiváló hegymászónak ismertek a kortársai, hanem a magyar hegymászó irodalom megteremtőjének is.

A "Magyar hegymászók" sorozatunkban a következő dr. Téry Ödön, aki a legérdemesebb turistáink egyike volt, és akit dr. Thirring Gusztáv is a "régi gárda" legkimagaslóbb alakjának nevezett.

Folytatjuk a "Magyar hegymászók" sorozatunkat, melyben Zsigmondy Emil után Serényi Jenőt mutatjuk be, aki a magyar hegymászás aranykorának második generációjához tartozik ugyan, de érdemei miatt egy sorban említhető a nagy elődökkel mint Eötvös, Téry vagy Déchy . Előre ugrunk tehát az időben, de ne aggódjatok, mert az első generáció nagyjainak...

Folytatjuk a "Magyar hegymászók" sorozatunkat, melyben Zsigmondy Emil és Serényi Jenő után a magyar hegymászás aranykorának első generációjához tartozó, sokak által a legnagyobbnak tartott Eötvös Lorándot mutatjuk be. Eötvös Loránd, a tudós professzor világhírű sportember is volt.

Az első, akit bemutatunk még "a magyar hegymászás aranykorának" nevezett korszak egyik előfutára volt, dr. Zsigmondy Emil.