Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

2021.09.11

És a sok kivétel után, mit megengedtünk magunknak a nyáron, szeptemberben visszakanyarodunk a szépirodalomhoz, annak is egy különleges minimalista képviselőjéhez. 

Ernest Hemingway műveire a tömörség, egyszerűség jellemző. A sallang nélkül megírt művek azonban sokkal többet rejtenek a sorok között mint azt elsőre gondolnánk. Híres arról a szerző, hogy legtöbb művét saját tapasztalatai, élményei alapján írta meg. Regényeiben olyan klasszikus értékek jelennek meg, melyek örök érvényűek. Egyik legszebb alkotása, amit talán a modern kor Iliászaként, hőseposzaként is lehetne említeni; Az öreg halász és a tenger.    

Ennek az öreg embernek a küzdelme az ember örök küzdelme a földön. Noha semmi remény arra, hogy fordul a szerencse, az ember mégis hisz, és bár a közösség már kitaszítja, szerencsétlennek bélyegzi, végigmegy azon az úton, melyet számára szabott az Isten és, ha el is bukik, fel nem adja soha. 

Hemingway könnyed stílusa miatt az az író, akit egyszerűbb befogadnia a "kezdő olvasónak", de nem szabad lebecsülni, mert húsba vágó üzenetet rejt az egyszerű sorok közé:

 "De hát az ember nem arra született, hogy legyőzzék - mondta. Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni." (Hemingway: Az öreg halász és a tenger)

Hemingway hőseinek bátorságából talán mi is meríthetünk egy kicsit a mindennapi harcainkhoz.