Bán Mór: A Csillagösvény lovasai - Ezer rege könyve

2021.04.01

Következő könyvajánlónkban egy olyan különleges, frissen megjelent könyvre irányítjuk a figyelmeteket, mely minden bizonnyal sokak számára lesz majd a túrázás utáni, tűz körüli mese-és regemondás legalapvetőbb forrása. Mert hiszen a természetjáráshoz mi is kapcsolódna jobban, mint az egymásnak való mesélés, ami sokszor életünk legfontosabb történéseinek elmesélésére fókuszál, de a hegyek között, egy fárasztó nap után a csillagos ég alatt a tűz körüli éneklés, mesemondás is az egyik legjobb s legszebb időtöltések egyke. 

Ahogyan szokták mondani, egy jó túravezetőnek jó történetmesélőnek is kell lennie, és törekednie kell arra, hogy a társai megismerhessék az erdők mesevilágát, a hegyekhez fűződő legendákat, és a túrával ne csak testileg, de lelkileg is gazdagodjanak. 

Így ír Bán Mór az Ezer rege könyve, a csillagösvény lovasai előszavában: 

 "Az Ezer rege könyve sorozat újrameséli az ősök örökségét új, izgalmas nyelvezettel, de az elődök iránti legnagyobb tisztelettel idézi fel az ismeretlen és ismert századokat, az elfeledett és jól ismert történeteket. Ősi regőseink, keresztény krónikásaink és a nagy íróink, mint Benedek Elek, Móra Ferenc, Jókai Mór, Wass Albert és mások nyomában botladozva, de reményekkel telve indulok ezen a gyönyörű úton. Tartsanak velem!" Ahogyan a híres német író, költő Johnann Wolfgang von Goethe írta, "a legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak." 

Olvassátok hát ezeket a regéket, majd élő szóban meséljétek el és adjatok ezzel társaitoknak, gyermekeiteknek gyökereket és egyben szárnyakat!