Theodore Dreiser: Amerikai tragédia

2021.12.06

Decemberi könyvajánlónk a világirodalom egyik legmonumentálisabb jellemrajza és társadalomkritikája is egyben. Abból a korszakból, amikor Amerika irodalmi szempontból "nagykorúvá lett", megtalálta saját hangját. Dreiser volt ebben az egyik úttörő, aki e művével olyan nagyok mellé emelkedett mint Tolsztoj vagy Dosztojevszij. A stílus meglehetősen "karcos" vagy ahogyan Szerb Antal jellemzi "barbár", mégis a grandiózus, majdnem 800 oldalas műnél jobb európai világábrázolást a naturalizmus idejéből nem nagyon találunk.

Alapmű hát ez is, mert olyan karakterfejlődésnek lehetünk tanúi, mely iskolapéldája a nagyívű regényeknek. S olyan kérdéseket vet föl, olyan erkölcsi dilemmák elé állítja az olvasót, melyek örök beszéd-és vitatémát szolgáltatnak az asztaltársaságoknak. Végig ég jó pár cigaretta, elfogy jó pár pohár bor mire kibogozzuk, mit is kellett volna tennie a főhősnek és amit tett, azért mit érdemel? Amit tett, az szükségszerűen következett helyzetéből vagy volt választása? S a társadalomnak abban, ami történt, volt-e része? S ha volt, akkor mennyiben?

Felvetődik a kérdés, hogy a mai Amerikában olvassák-e még ezt a klasszikust? S ha olvassák, mernek-e elmélkedni róla egy asztal mellett a bárban? (...)