Erich Kästner: A repülő osztály

2021.12.18

Noha decemberre már ajánlottunk olvasnivalót, a közelgő ünnepre tekintettel a Magyar Léptek egy különleges karácsonyi könyvajánlóval is készült. Ezzel elsősorban a fiatalabb korosztálynak szeretnénk örömet okozni, de ajánljuk az idősebbeknek is, hátha a könyv elolvasása szép gyerekkori emlékeket ébreszt bennetek. Erich Kästner "A repülő osztály" című regényénél nincs is jobb olvasnivaló a téli szünetben. Igazi karácsonyi történet, ami így kezdődik:

"Odakint havazott. Már a levegőben volt a karácsony. Határozottan érezni lehetett a fenyőillatot... A növendékek nagy része kitódult a parkba, hólabdával hajigálóztak vagy ha valaki elgondolkozva arra haladt teljes erejükből megrázták a fákat úgy, hogy a hó vastagon hullott az ágak közül. Százszoros kacagás töltötte be a kertet." (Erich Kästner: A repülő osztály)

Az Emil és a detektívek zseniális írójának másik máig népszerű ifjúsági regénye "A repülő osztály", melyben a konfliktus fő forrása az, hogy a reáliskolások túszul ejtik Rudi Kreuzkamm gimnazistát és a dolgozatfüzeteket. Erre a hírre a gimnazisták nem tehetnek mást, mint haladéktalanul megszakítják "A repülő osztály" színdarab próbáit és minden erejüket mozgósítva megpróbálják kiszabadítani Kreuzkammot. Nem árulhatjuk el, hogy ez sikerül-e nekik, de annyit ígérhetünk, hogy a kichbergi gimnazisták nem adják fel egykönnyen.

Kästner nemhiába vált Németország egyik legismertebb írójává. Ebben a történetben is nagyon jó érzékkel vázolja fel a diákok világán keresztül a felnőttek világát is és gondolkodtatja el az olvasót hűségről, barátságról, emberségről.

Ha kezünkbe vesszük könyvét és kicsit belefeledkezünk a kirchbergi gimnazisták karácsony előtti pár napjába, és egyúttal a gyerekek csodálatos világába, rádöbbenünk, hogy ezt a világot nem szabad magunk mögött hagyni, csak mert felnőttünk, sőt ebből merítkezve boldogabb felnőtté válhatunk.

"... sok mindent megtanultunk. Itt az iskola padjaiban és kint az életben. De azért semmit sem felejtettünk el. Emlékezetünkben elevenen él az ifjúságunk, és ez a fődolog. Bocsássatok meg, hogy egy kicsit meg vagyok hatva. Remélem, megértitek. Sőt remélem, hogy egy kicsit ti is meg vagytok hatva." (Erich Kästner: A repülő osztály)