Beck Weathers: Túléltem az Everestet

2021.08.28

Augusztusi könyvajánlónkban ismét kivételt teszünk, és nem szépirodalmat, de egy nagyon tanulságos önéletrajzi művet ajánlunk figyelmetekbe. Beck Weathers tagja volt az egyik hegymászó csapatnak, akik 1996 májusában indultak útnak, hogy megmásszák a Mount Everestet.  

Az Everest című filmből már a nagyközönség is jól tudja, hogy a Rob Hall új-zélandi hegymászó által alapított és vezetett Adventure Consultants  ügyfeleként Beck volt az egyik amatőr hegymászó, aki a tragédiával végződött csúcstámadást csodával határos módon túlélte. Bár nem jutott fel az Everestre, valószínűleg ennek köszönhette azt, hogy megmenekült. 

A könyv a tragédia túlélőjének megrendítő önéletrajzi regénye arról, hogy egy ember hogyan készül fel a világ legmagasabb hegyének megmászására, hogy válik a hegymászás mint szenvedély életveszélyes rögeszméjévé és hogyan teszi tönkre a családját, boldogságát, majdnem saját magát is. Különleges történet sok-sok tanulsággal, végtelen mélységekkel és hihetetlen magasságokkal. Aki a hegymászás, a hegyi túrázás iránt érdeklődik, annak feltétlenül el kell olvasnia. 

 Beck így ír könyvében a hegymászásról:

"Több szempontból is elégedettséggel töltött el ez a sport. Tetszett az egyszerűsége és az, hogy teljes mértékben kiragadott a hétköznapi életem határai közül. Továbbra is menedéket nyújtott a depresszió tompa fájdalmával szemben (...). Külön örömömre szolgált az a felfedezés, hogy fizikai és mentális keménységem olyan helyekre is eljuttat, ahová számos nálam fiatalabb, erősebb és tehetségesebb hegymászó nem képes felmenni. Nem mintha hozzájuk mértem volna magam. Mint már mondtam, a hegymászás nem versenysport."