Hamvas Béla: Az ősök útja és az istenek útja

2023.03.26

Márciusi könyvajánlónk nem könnyű olvasmány, de úgy érezzük különös időkben mélyebb gondolatokra, irodalomra van szükség. Maga az író is azt írja saját művéről, hogy kevesen lesznek akik megértik, mégis mindennél aktuálisabb olvasmánynak érezzük és próbálunk segíteni a megértésében. 

Ahogyan ajánlónk "fedőlapján" is idézzük két út van: az ősök útja és az istenek útja. S e kettő közti különbség, noha elsőre nem is tűnik egyértelműnek, idővel világossá válik.  Lesz egy pont, amikor választanod kell a kettő között, s akkor csak Te tudsz majd választani. S ha az istenek útját választod, akkor az nehéz lesz.  Ahhoz bátorság kell majd és nem biztos, hogy kapsz hozzá megértést, de sohasem lehet kétség, hogy melyik út a helyes. Az sem, melyik a hasznos. S e kettő is el fog válni egymástól, de a helyes választás nélkül utóbb minden kárba vész. Mert a szépség érték, a haszon viszont önmagában semmi.  

Hamvas filozófiai írása sokkal közelebb vihet minket a ma megértéséhez, mint gondolnánk, sőt, ha nagyon figyelmesen olvassuk akár még receptet is kaphatunk bizonyos problémák megoldásához. Kezdjük az önvizsgálattal, s folytassuk azzal, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő utat.