Sir Edmund Hillary: Pillantás a csúcsról

2021.04.01

A hegymászók egyik apostolának élettörténetét ajánljuk figyelmetekbe. 

Ahogyan Sir Edmund Hillary pillantott vissza élete végén izgalmas kalandjaira, úgy tekintünk vissza mi is az elmúlt egy évre, és ehhez azt hisszük, a legjobb a legendás hegymászó memoárját elolvasni. Így ír a Mount Everest első megmászója ifjú koráról:

"Már egész kiskoromban javíthatatlan álmodozó voltam. Hosszú sétákat tettem a környéken, mentem amerre éppen kedvem volt, de képzeletben messze jártam, csodás utazásokról, fantasztikus kalandokról álmodoztam. Rendszeresen törtem magamnak egy erős botot, és ezzel a karddal vívtam véres párbajokat félelmetes ellenségekkel."

S hogy hogyan lett az álmodozó ifjúból az 1953-as Everest expedíció és az egész világ hőse, II. Erzsébet királynő lovagja, azt nagyon élvezetesen meséli el Hillary. Hihetetlen és egyben lelkesítő élettörténet, mely nem csupán egy sikerekkel teli, hanem drámai fordulatokban is bővelkedő emberi élet krónikája. 

S ahhoz, hogy megértsük a hegymászás szépségét, még ha az heroikus küzdelmekkel és sok veszéllyel is jár kéz a kézben, s oly betekintést nyerjünk a felfedezések történetének e mérföldkövébe, mely akár életünkre is kihat, nem szabad kihagyni e művet. 

Bármi is történt, Hillary nem adta fel, kitartott és mindig magasabbra és magasabbra tört.