Kálmán Áron: Csontváry

2021.04.01

Noha márciusi ajánlónkban nem éppen szépirodalmat és nem is útinaplót javaslunk olvasásra, mégis azt gondoltuk, érdemes arra, hogy kivételt tegyünk és figyelmetekbe ajánljuk. Ez a könyv pedig nem más mint egy keményfedeles képregény. 

Igen jól hallottátok, képregény. Azonban ez most nem egy amerikai szuperhősről, hanem egy különleges tálentummal rendelkező magyar festőművészről; Csontváry-Kosztka Tivadarról szól és éppen ezért olyan zseniális. 

Azok a fiatalok, akik eddig nem találkoztak Csontváry zseniális festményeivel, most képregény formájában megismerhetik nem éppen unalmas életét. S ha az életét megismerték, talán kíváncsiak lesznek monumentális festményeire is mint például, a Nagy-Tarparaki völgyről vagy baalbeki akropoliszról készült festményei. 

Az idősebb korosztály számára - akik jól ismerik a Napút-festőt - pedig külön varázslat lesz képekben megismerni Csontváry rejtélyes egyéniségét, különleges életútját. 

Szerintünk e darab a napjainkban újjáéledő és virágzásnak indult európai képregény műfaj egyik ékköve. Reméljük még sok hasonlót forgathatunk majd a kezünkben a magyar történelem igazi szuperhőseiről.