Moys Zoltán: Hazajáró szemmel 2

2022.02.13

Ahogyan a "Hazajáró szemmel" első kötete, a második sem maradat ki a Magyar Léptek könyvajánlójából, így hát februárban máris e csodálatos kiadvánnyal kezdünk, mely remek tippeket tartalmaz a túrákat szerető olvasóink számára.   

Máris az első oldalakon, az előszónál olvashatunk a turistaság legfontosabb lélekformáló erejéről, úgy mint a haza megismerésének és megszeretésének a legjobb módjáról. Ahogyan Reichart Gézától idézik a szerkesztők: "A turista jobban szereti hazáját, mint bárki más. Mert a turista előtt a haza nem elvont fogalom, a turista lelki szemei előtt életrekél a táj, ha hazája térképét nézi, mert ő ismeri hazáját, bejárja annak minden zugát. Szeretni valamit igazán pedig csak akkor lehet, ha ismerjük."

S ahogyan lapozgatjuk az albumot, és látjuk a szebbnél szebb fotókat, s megleljük köztük azokról a helyekről készült darabokat is, ahol mi is jártunk, rögtön megértjük, hogy ez tényleg így van. Mert e fotóknál mély érzések fognak el minket. A Csorba-tónál készült közös fotónk rémlik fel előttünk, milyen örömmel álltunk ott, milyen tiszta volt a levegő, s milyen jókat nevettünk. Vagy a Hunfalvy-hágó (2340 m), ahol hárman álltunk jó barátok, és ahol a magasságtól és a hegyek óriás termetétől kissé megremegett mindannyiunk térde. A Tengerszem-csúcs, ahol akkora köd volt, hogy szinte az orrunkig se láttunk. Minden egyes kép "olvasásakor" úgy érezzük, ismerjük, s szertejük is. Mert részünkké válnak ezek a helyek, és kissé mindegyik átformál minket, ahogyan a műsor akoltóit is. 

Nem hiányozhat hát a ti könyvespolcotokról sem e könyv, ha úgy érzitek ismeritek és szeretitek a Hazát. Lapozzátok át, majd keljetek útra és szeressétek meg még jobban!