George Orwell-Fido Nesti: 1984

2021.05.24

A márciusban megkezdett utat folytatjuk és továbbra is ajánlunk figyelmetekbe szépirodalmi csemegéink mellett képregényt is. Nem csupán azért mert azt gondoljuk, hogy e műfaj újabb aranykora következik, hanem azért is, mert hisszük, hogy ez a műfaj egy jó eszköz lehet, hogy az irodalom eljusson a fiatalokhoz, és a vizualitáson keresztül megérkezzenek a szöveghez, az eredeti műhöz is. 

Ahogyan a Csontváry képregény átolvasgatása után egy fiatal kedvet kaphat elmenni egy múzeumba, hogy megnézze hogyan is festett a nagy művész, úgy az 1984 nagyon erőteljes rajzai felkelthetik a kíváncsiság szunnyadó lángját az olvasóban, hogy megismerje Orwell teljes történetét. 

Örök klasszikus, melynek aktualitása talán napjainkban a leginkább húsba vágó. Kérdés, hogy a szavak jelentése meddig torzítható, mikor lesz a kettő meg kettő öt? Ahogyan elnézzük a világot, lehet hogy már régen öt és mi ezt észre se vettük. 

Az bizonyos, hogy ha megismerkedünk Orwell antiutópiájával, máshogy fogunk viszonyulni sok mindenhez, például talán az olvasáshoz is ("A tudatlanság: erő"). Különösen, ha nem más interpretálásában, hanem a saját képzelőerőnk segítségével keltjük életre a szöveget.