Zarándoklat Csíksomlyóra

2018.05.18

"Ez az út mindenkihez szól, mindenkit meghív."

Számos zarándokút hálózza be Európát, de azt hiszem egy magyar ember számára egyik sem fogható ahhoz a zarándoklathoz, amikor a csíksomlyói búcsú miatt indul útnak. Sokan sokféle irányból érkeznek. Valaki Maros, más Kovászna megyéből, de olyanok is akadnak, akik Debrecenből vagy Budapestről zarándokolnak el ide, hogy a somlyói nyeregben részesei lehessenek a csodának.

Ezen az úton nemcsak önmagadat, határiadat ismerheted meg jobban, találhatsz célt vagy csak választ a nagy miértre.

A XV. század óta Pünkösd szombatján elzarándokolnak ide a székelyek. A legenda szerint az 1567-es hargitai csata után, mikor János Zsigmond felett győzelmet arattak és megvédték hitüket, fogadalmat is tettek, hogy ezután minden évben, pünkösd szombatján elzarándokolnak Csíksomlyóra.

Csíksomlyó azóta a katolikus székelység legnagyobb zarándokhelye, de mára elmondható, hogy csíksomlyói pünkösdi búcsú az összmagyarság ünnepévé vált, vallási hovatartozástól függetlenül.

Mi Zetelakáról indultunk a székelyekkel és tettünk meg 50 kilométert a Mária úton, hegyen és völgyön, vízen át, Kápolnásfalu és Szentegyháza érintésével egészen Csíkszeredáig. Tettem már meg 50 kilométert korábban is, de ezeken a túrákon iszonyúan elfáradtam, fájt mindenem, az utolsó kilométereken már csak úgy vonszoltam magam. Ez az út azonban nem teljesítménytúra, hanem egy lelki utazás volt, mely után úgy éreztem nemhogy elfáradtam, hanem feltöltődtem.

Utunk végén, amikor a gyengülő nap megvilágította a Csíki-medencében Csíkszeredát, és láttuk, hogy megérkeztünk, székely társaimhoz hasonlóan, legbelül engem is melegség töltött el. Sohasem fogom elfelejteni azt a percet sem, amikor rám bízták a keresztet, melynek terhében egy ideig osztozhattam csillogó szemű barátaimmal.

A nyeregbe másnap kapaszkodtunk fel. Fenn, a sokszázezer ember között keveseknek marad száraz a szeme, mert az összetartozás olyan csodáját éli ott meg, mellyel nehéz máshol találkozni a Kárpát-medencében. Egyszer legalább az életben minden magyarnak el kell zarándokolni ide. Reméljük, hamarosan mi is újra megélhetjük.

Teljesítés ideje: 2018. május 18.

Útvonal: Zetelaka - Kápolnásfalu - Szentegyháza - Csíkszereda (Mária úton)