Út a Krizna piramisára

2018.07.08

A következő túrabeszámolónk a Felvidékre kalauzol minket, ezúttal a Nagy-Fátrába. E vidék lealább olyan kedvelt turistacélpont volt a magyar turisták körében, mint nagytestvére a Tátra. 1920. június 4-én a Felvidéket a trianoni békeszerződés értelmében elcsatolták Magyarországtól, így megszűnt - ahogyan egyik legnagyobb földrajztudósunk, Hunfalvy János írta átfogó művében - a magyar birodalom része lenni. Az újonnan létrejövő Csehszlovákia része lett és ezt követően a magyar turistaság első turistaegyesületét, a Magyarországi Kárpát Egyesületet (1873) egyik napról a másikra megszüntették. Ennek ellenére a magyar turistamozgalom legfőbb célkitűzése továbbra is a Kárpátok, de különösen a Magas-Tátra kultuszának fejlesztése maradt.

A Nagy-Fátrát nehéz elkülöníteni környezetétől, a térképet nézve lényegében az Alacsony-Tátrával összefüggő hegység. A Besztercebánya (Banská Bystrica) és Rózsahegy (Ruzomberok) közé húzott vonaltól nyugatra található, élénk domborzatú hegyvidék déli részének gerince valamivel 1500 méter fölött húzódik, és kényelmes, látványos gerinctúrázás lehetőségét nyújtja.

2018-ban határoztuk el egy felvidéki kiruccanásunkkor, hogy a Besztercebányától nem messze található Turecká (Török) településről indulva megpróbáljuk bevenni a Nagy-Fátra Krizna csúcsát (1574 méter).

A több mint 1100 méteres szintkülönbség legnagyobb részét egy szebb időket látott sípálya pásztáján kell leküzdeni. Az apró települést falként övezik a hegyek, lentről nézve már az emelkedő látványa is fárasztó, de megéri leküzdeni minden kétséget, mert amint felérünk a hullámzó, széles gerincre páratlan kilátás fogad minket.  

Az apró települést falként övezik a hegyek, lentről nézve már az emelkedő látványa is fárasztó, de megéri leküzdeni minden kétséget, mert amint felérünk a hullámzó, széles gerincre páratlan kilátás fogad minket. Ha elég erőt érzünk magunkban és tovább haladunk a Kriznát követően a gerincen, akkor elérhetjük a kétfelé ágazó gerincszakasz végén található a Borisov-menedékházat (Chata pod Borisovom, egészen pontosan: "Borisov alatti ház"), a névadó csúcs oldalában. Itt meg lehet aludni és még sörrel is szolgálnak, amit itt fent különösen értékel a megfáradt túrázó.

Az általunk választott útvonal a következő volt: Turecká (600 m) - Salásky - Krnacková trat - Liska (1445 m) - Krizna (1574 m) - Liska - Krnacková trat - Salásky - Turecká.

Szintemelkedés: 954 m

Szintcsökkenés: 954 m

Táv kb.: 10 km