A Magyarországi Kárpát Egyesület hányadik is volt a világon?

2021.02.26

Próbáltunk utánajárni, hogy pontosan mely egyesületeket is alapították az 1873-ban létrejött Magyarországi Kárpát Egyesület előtt. Nem volt könnyű dolgunk, mert bár sok forrás megjelöli, hogy a magyar turista egyesület a világon a hetedik volt, arról nem szólnak, hogy melyik volt az első hat. Annak érdekében, hogy minden kétséget eloszlassunk, igyekeztünk izgalmas kutatómunkánk során a korabeli szakírók tolla nyomát követni, hátha ezen az úton találjuk meg a rejtélyes első hat

Jelllinek János 1939-es a Magyar Természetjárás Története című munkájában ugyan ír az egyesület korai éveiről, de az MJE-t megelőző egyesületek sorában a lista nála sem teljes, kénytelenek voltunk hát tovább kutatni. Így jutottunk el a Magyarországi Kárpát Egyesület 1875. évi évkönyvéhez.

Az évkönyvben pedig ráakadtunk az igazi drágakőre, a legendás hegymászó és felfedező, a magyar turistaság egyik szupersztárjának cikkére az alpin egyesületek történetéről. Déchy Mór igen részletgazdag "Az Alp-egyesületek történetéhez" című cikkében az alábbi sorrendet állítja fel:


1. Alpine-Club, székhelye: London, Anglia (1858. február)
2. Oesterreichischer Alpenverein, székhelye: Bécs, Ausztria (1862. november 19)
3. Svájci Alp-egyesület (Schweizer Alpen-Club), székhelye: Genf, Svájc (1863. április 13.)
4. "Club-Alpino Italiano", székhelye: Turin, Olaszország (1863)
5. "Oesterreichischer Touristen Club in Wien", (1869, Bécs)
6. német Alp-egyesület (1869. május 9., München), 1874-ben egybeolvadt az osztrák alp-egylettel, ezt követően a hivatalos neve: "Deutscher und Österreicher Alpen-Verein"


A francia alpin-egyesület a "Club Alpin Francais" csak az MJE megalakulása után 1874-ben tartja meg alakuló ülését Párizsban.
Jellinek csupán az évszámokat nem tüntet fel, ezért írtuk, hogy nem teljes a listája, de az alábbit írja ő is:

"1873. augusztus 10-én Tátrafüreden megalakult a Magyarországi Kárpát Egyesület, 180 taggal. Ez a hazai első, kimondottan turistacélú egyesület 15 esztendővel a világ első hegyi egyesülete (Alpine Club, London; 1858) alakulása után létesült és még csak az osztrák Alpenverin, a Touristen Club, a svájci Alpenverein, az olasz Alpino Italiano és a német Alpenverein előzte meg."

Ezek alapján tehát bizonyossá vált, hogy Jellinek nem tévedett, Déchy Mór pedig a pontos évszámok feltüntetése mellett részletesen bemutatta a nagy példáknak tartott alpin egyletek tevékenységét is.

Ezt a felsorolást látva büszkék lehetünk a hetedik helyünkre. Tudatosítanunk kell, hogy az angolok, az osztrákok, a svájciak, az olaszok és németek után mi, magyarok voltunk azok az egész világon, akik a hegyek megismerésére, a turistaság népszerűsítésére, a Kárpátok felfedezésére turista egyesületet hoztunk létre. Ezt az örökséget nem szabad elkótyavetyélni!