Bill Bryson: Hátizsákkal a vadonban

2021.03.21

Úgy döntöttünk, hogy az áprilisi könyvajánlót előre hozzuk, és már most ajánljuk nektek Bill Bryson Hátizsákkal a vadonban című könyvét, tekintettel arra, hogy most talán mindenkinek több ideje és lehetősége van otthon elővenni egy jó útinaplót.

Aki tényleg kézbe veszi Bryson könyvét különleges kalandban lesz része, hiszen az író nem kevesebbre vállalkozott, minthogy végigjárja az Appalache-ösvényt az Egyesült Államok keleti partvidékén.

A világ leghosszabb gyalogösvényét (3540 kilométer) 1937-ben adták át és azóta is önkéntesek tartják karban. Sokak próbálkoznak meg vele és sokan elbuknak. Az ösvényen majdnem mindennel meg kel küzdeni, ami a legkeményebb, tapasztalt túrázókat is megpróbálja, így nem túl népes azok tábora, akik az elejétől a végéig teljesítették. Bryson különösebb túratapasztalat nélkül vág neki negyvennégy évesen barátja Stephen Katz társaságában és dacol az ádáz időjárással, a könyörtelen rovarokkal, megbízhatatlan térképpel és útitársával. Legszívesebben megállna és X aktákat nézne egy motelben, de nem adja fel és megvalósítja élete vágyát: nem hal meg a szabadban.

Izgalmas, humoros, tanulságos történet, amit azoknak is ajánlunk, akik később nagyobb zarándokútra készülnek, vagy akik csak belekóstolnának a túrázás ízébe, de még egyáltalán nincsen tapasztalatuk illetve azoknak is, akiknek nehéz helyzetekkel kell megküzdeniük, és sokszor nem látják a kiutat. Különösen most olyan olvasmány lehet, ami kikapcsol titeket egy kicsit és elrepít egy másik valóságba.

Jó olvasást kívánunk!