Az Esterházy család nyomában (2. rész)

2022.04.10

Magyarország egyik olyan főnemesi családja nyomába eredtünk, melynek tagjai nem csak meghatározó szereppel bírtak a magyar történelemben, de egész tájak formálóivá is váltak, ezzel pedig napjainkig meghatározták identitásunkat, még akkor is, ha ezzel nem vagyunk teljesen tisztában.

Tata után a "magyar Versailles"-ként is emlegetett Fertődre utaztunk, hogy a kisebb Esterházy-kastély után meglátogassuk a legnagyobbat, mely maga a fényűzés és a pompa.

Sajnos e kastély is magán viseli a második világháború és a kommunizmus hatását, és bár a humanizáció magas fokát testesíti meg, freskóit megrongálták, impozáns termeit lovardának használták, barbár módon próbálták legyőzni azt a világot, mely a kultúra székesegyháza volt a maga idejében.

A kastélyt építtető I. "Fényes" Miklós herceg Joseph Haydn támogatója is volt, aki udvari karnagyként és zeneszerzőként évtizedekig állt az Esterházy család szolgálatában.

A kastélyba fénykorában nemcsak a korszak magas rangú családjai, de Mária Terézia császárnő-királynő is ellátogatott. Pezsgő társasági és kulturális élet helyszíne volt a kastély, mely a francia kastélyépítészet legkeletibbre merészkedő képviselője.

A kastély honlapján így írnak arról, hogy alakította a család nem csak az épített örökség létrehozásával, hanem a környezet átformálásával is a tájat:

"A kastély parkja és a kapcsolódó táj a barokk kertművészet legérettebb magyarországi alkotása, s egyben a barokk tájformálás európai léptékkel mérve is nagyszabású, példaértékű megjelenése. A Zinner Ferenc, majd feltételezhetően Jacoby tervei szerint formált park és tájegyüttes stílusjegyeit tekintve az európai barokk kertépítészet egyik legtisztább kompozíciója és a világ egyetlen kétfókuszos barokk tájrendszere, amelynek főbb vonalai, kompozíciós lényege és karaktert adó elemei ma is felismerhetők és rekonstruálhatók."

A kastélyt meglátva eláll a szavunk, termeibe lépve pedig úgy érezzük, hogy a díszített falak, ajtók és ablakok mind valami olyat képviselnek, mely nemesebbé teszi a látogatót is. Noha sok helyen nem maradt meg az eredeti freskó vagy parketta, a bútorok nagy részét elhordták, de szerencsére nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a jelen és jövő részére megóvják ezt a csodálatos építményt, mely mindannyiunkat lenyűgöz és még mindig képes minket (újra)humanizálni.

A kastély felújításának utolsó üteme 2022 II. negyedévében fejeződhet be.