Alfred Lansing: A Déli-sark foglyai

2021.03.27

Újabb könyvajánlónkban szereplő könyv nem szerepelt az eredetileg kiválasztott tizenkettő között, de úgy érzetük, hogy a jelenlegi helyzetben sokak számára plusz motivációt és inspirációt jelenthetne, így meleg szívvel ajánljuk. 

Sir Ernest Schakelton neve sokak számára ismerősen csenghet, de valószínűleg nem legendás antarktiszi expedíció vezetőként, hanem a vezetéstudományra nagy hatást gyakorolt felelős vezető példaképeként idézi fel a többség. Ennek az az oka, hogy Schakelton Déli-sark kutatóként sikertelen volt, de a nehéz helyzetekben a legkiválóbb vezetői képességekről tett tanúbizonyságot. 

És miért pont most jutott eszünkbe Schakelton és Alfred Lansing A Déli-sark foglyai című expedíciós beszámolója a brit birodalom 1914-1916 közötti transzatlanti expedíciójáról? Nem másért, mert az igaz történet, melyet Lansing az expedíció elő tagjaival 1959-ben készített interjúk alapján írt meg, egy olyan lélegzetállító eseménysort ír le, mely az emberi elszántság és akaraterő megrázó erejű szimbóluma lett. 

Shackleton minden bizonnyal az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladata, de sikerét tekintve az egyik leglátványosabb eredménye a hajó összeroppanást követően a pszichikai összeomlás megakadályozása volt, mellyel nagyban hozzájárult emberei életben maradásához. Ennél azonban jóval többet is elért: jól tervezett motivációs rendszerével - valóban alig elképzelhető módon - néha még a legkilátástalanabb körülmények között is jókedvet és derültséget, a körülményekhez képesti elégedettséget teremtett. 

"Shackleton olyan karizmatikus vezető volt, amelyet keveset találunk akár a gazdaság történetében. Az emberi tűrőképesség legvégső határait ostromló körülmények, az éhezés és fázás hosszú hónapjai után a legénység egybehangzó állítása, hogy kizárólag Shackletonnak köszönhetik mindannyiuk megmenekülését. A kivetettség alatt tanúsított magatartásával tökéletesen sikertelen expedíciója ellenére egyszer s mindenkorra beírta nevét a legnagyobb vezetők névsorába. Kevesen válhatnak hasonlóvá hozzá, de példáját szem előtt tartva, módszereit ellesve egészen biztosan jobbá tudjuk tenni saját vezetői képünket, mind saját önbecsülésünk, mind magunk és az általunk vezetett csapatok eredményei, sikeressége érdekében." (Hüller Helga: A shackletoni krízismenedzsment tanulságai a pénzügyi válság idejére, Vezetéstudomány 2010. 12. szám)

Különleges történet különleges időkre, mely mindenki számára megnyugvást vagy új erőforrást jelenthet. A könyv illetve a shackletoni krízismenedzsment nem a válságkezelés technikai vagy módszertani megközelítésére ad válaszokat. A történet és Shackleton azt bizonyította, hogy a helyesen megválasztott és tudatosan alkalmazott vezetői eszközök a legkilátástalanabb körülmények között is biztosítani tudják a kitartó, elkötelezett, bajtársi együttműködésben küzdő csoportok megtartását.