A Magyar Léptek logó története

2021.04.06

A logók időtlen idők óta fontos szerepet játszanak az emberiség történetében, így különösen kereskedelemben és a társadalmi szerveződés területén. A logó a márka identitásának egyik központi eleme, ami kifejezi a cég személyiségét, egy szerveződés vagy mozgalom számára pedig annak képi megvalósulása. Ilyen például a Dassler-fivérek által megalkotott Adidas három csíkja, a Mercedes vagy a BMW 100 éve változatlan emblémái vagy például az 1873-ban alakult Német-Osztrák Alpinista Szövetség jelképe, a havasi gyopár. De sokat lehetne még említeni, amik képileg is megjelennek lelki szemeink előtt már abban a pillanatban, hogy elolvassuk a nevüket, mint például a LEGO vagy az Apple.

A Magyarországi Kárpát Egyesület jelvényében vagy modern szóhasználattal logójában az osztrák turistaegyesülethez hasonlóan a havasi gyopár jelenik meg, ami nem véletlen, ugyanis a XIX. században a kis növényből a kivételesség és a tisztaság, majd a turistaság szimbóluma lett. A jelvényen kék mezőben egy fehér havasi gyopárt arany szalag felirat vesz körül Magyarországi Kárpát Egyesület alapítva 1873 szöveggel. Ez minden magyar turista számára sokáig nyilvánvaló, kitörölhetetlen jelkép volt, és az 1992-ben újjáalakult egyesületnek is ismét ez lett a jelképe.

Amikor kitaláltuk a nevünket, tudtuk, hogy szükség lesz egy logóra is, aminek valahogy meg kell személyesíteni a Magyar Léptek túramozgalmat. Mint a jó céhtábla úgy kellett számunkra is egy önazonos logó, mely zászlóshajónk és egyben önmaga magyarázata lehet. Egy közvetítő az emberek felé, amit legalább olyan könnyű megjegyezni és felidézni, mint a Budmilt vagy a Tisza cipőt szimbolizáló T jelet. 

Az ötlet a három dombbal a Nagy-Kopasz-hegyi kilátón született egy jól komponált fotó készítése közben. Olyan képi világot akartunk létrehozni, ami egy magyar turistamozgalmat hitelesen meg tud jeleníteni, így a három domb a kilátóról látható és általunk olyannyira szeretett turistahelyszínen a Hármas-határhegyen túl a magyar hegyeket is szimbolizálja. Azt sok túrázó tudja, hogy a hagyomány szerint a magyar címerben szereplő három domb a Tátrát, Fátrát és a Mátrát jelképezi, ezt a hagyományt pedig - melyet Webőczy István Tripartitumában megerősít - mi is meg szerettük volna tartani.