13/3. Nagy-Gerecse (634 m)

2022.02.11

Augusztus végén szántam rá magam, hogy annak a hegységnek a legmagasabb csúcsát is meghódítsam, melyben gyermekként igazán megszerettem a természetjárást. A Gerecse nem csak edzőterep volt számomra, mely az atlétikai edzések során a Turulhoz vezető végtelen lépcsőkön való fel-és lefutással állóképességet kellett, hogy kölcsönözzön, hanem egy hely, ahol mindig volt mit felfedezni, ahol a fotózás iránti szenvedélyem Zenit fényképezőgépemmel kiélhettem és ahol fiatalemberként néha magam lehettem a gondolataimmal. Egyedül készültem nekiindulni, aminek most kicsit örültem is, mert kíváncsi voltam, hogy előjönnek-e az ismerős emlékek, milyen gondolatok kerülgetnek majd és milyen érzések fognak el az ismerős helyeken.

Korán reggel vonattal indultam Budapestről (07:20) Tatára, ahol buszra szálltam, mely elvitt Tardosig (09:37). Egy óra volt a vonat és olyan fél óra a buszút. Átszállással, várakozással együtt bő két óra alatt értem el kiindulási pontomat Tardoson.

Tardos a Gerecse ölelésében fekvő szép múltra visszatekintő település. A község határába eső ősrégi, úgynevezett Tardosi "vörösmárvány" bányákból már a 12. században is bányásztak. Sokan nem tudják, de a tardosi vörösmárvány valójában mészkő és a magas vastartalom miatt vörös. Feljegyezték, hogy Imre király innen szállíttatta a követ. 1487-ben és 1489-ben pedig Beatrix királyné a budai építkezésekhez 42 hajórakomány vörös mészkövet szállíttatott innen Budára. A falu határában lévő bányából még ma is folyik a kövek kitermelése.

Szerencsémre a busz a Kemencés fogadónál is megállt, így nem kellett sokat sétálnom, hogy megtaláljam túrám kiindulópontját. A Gerecse 50 teljesítménytúra egyik pecsételő pontja ez, úgyhogy már ismerős volt számomra a fogadó. Megettem egy szendvicsemet, kis folyadékot is magamhoz vettem és már indultam is, mert éreztem, hogy nagyon meleg napnak nézek elébe. Haladtam felfelé, magam mögött hagyva a faluközpontot és a Bányahegyi utcáról már egyre jobban láttam milyen szép helyen fekszik ez a Tardos, hogyan ölelik körbe a hegyek. Már a bánya magasságában járhattam, amikor egy kis targonca közeledett, melyet egy kisfiú édesapja ölében tanult vezetgetni. Mosolyt csaltak az arcomra és szívélyesen köszöntöttük egymást. Nem is kell több az embernek gondoltam, csak hogy átadhasson valamit az utódainak. Boldogan kacarászott a gyermek és büszkén tanítgatta az apja. Egy igazán örömteli, hétköznapi pillanat volt.

Folytattam utamat és elértem az erdőt. Pár gombászon kívül nem nagyon találkoztam senkivel egy ideig. A zöld jelzésen haladva néztem a csöndes erdőt, és elméláztam a bükkök hatalmas oszlopszerű törzsein. A Bánya-hegyi erdészház eléggé elhanyagoltnak tűnt, de a mellette lévő tisztás, ahol az OKT pecsételő pont is van nagyon szépen terült el a környező fák között. Az öreg tölgy árnyékában, ahol a pecsételő volt elhelyezve kissé megpihentem, majd egy táblára lettem figyelmes a földön. A kőtáblán ez állt: "Itt ismerkedett meg 2006. november 4-én Sándor Mónika és Varga Péter. A szerelem kísérje mindvégig útjukat." Na ez sem megszokott, hogy egy erdőben ismerkedünk meg életünk párjával, remélem még együtt vagytok - gondoltam.

Innen ráfordultam a kék jelzésre, majd a kék háromszög jelzésen kezdtem folyamatosan emelkedni egészen a Gerecse platóig. Nem vagyok egy edzetlen túrázó, de ez a kaptató most sokat kivett belőlem. A páratartalom elég magas lehetett és meleg is volt, mégis úgy éreztem, hogy a Nagyszalóki-csúcs után azért ezt mégis jobban kellene bírnom. A gyönyörű bükkerdőben néhol hatalmas sziklatömböket kerülgetve meredeken kaptattam fel a hegy széles, lapos, erdős platójára. Fent haladva egy fiatal erdőben törölgettem izzadságcseppjeimet, ami meglehetősen kísértetiesnek tűnt fel előttem. Apró neszeket hallottam, itt-ott mintha állatok haladtak volna előre a sűrű aljnövényzetben. Amikor kiértem a fiatal erődből, máris megláttam a geodéziai tornyot, ugyanis körülötte az összes fát kivágták. Így nem volt könnyű megközelíteni a tornyot, de azért sikerült.

Amint közel értem, megállapítottam, hogy a torony egy komoly felújításra szorulna annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen a tetejéről élvezni a panorámát és igazán elhelyezhetnének egy mellette egy magasságjelző követ is. Kissé csalódott voltam, de azzal nyugtattam magam, hogy a 13 csúcsból a 6. is megvan (Szerk: A teljesítő nem 3. csúcsként, hanem 6. csúcsként teljesítette a Nagy-Gerecsét, de mi magassági sorrend szerint tesszük közzé a beszámolókat). Egy kis folyadék bevitelét követően gyorsan folytattam utamat lefelé. A piros keresztet, majd a piros jelzést követve megkerültem a Kis-Gerecsét és máris a Nagy-Gerecse oldalában voltam, ahol tavasszal a medvehagyma illat lengi be a levegőt. Nagy sziklákat magam mögött hagyva haladtam gyorsított léptekkel, mert egyre inkább összefutott a nyál a számban, ha a Kemencés fogadó finom ételeire gondoltam. Ezen az úton már találkoztam pár zarándokkal, akik kedvesen érdeklődtek merről merre tartok. Szerencsére megtudtam tőlük, hogy Tardosról még fél négy körül is indul busz Tatabánya felé, így még ha belehúzok biztosan lesz időm éhségemet elűzni a fogadóban. Háromnegyed kettőre elértem a falu határát, így megnyugodva baktattam le a Bányahegyi úton és a fogadóban egy jó sörrel, májgaluska levessel és gundel palacsintával koronáztam meg a túrámat. Javaslom mindenkinek, hogy túrája végeztével térjen be, mert a kedves kiszolgálás és a finom ételek mindenkivel feledtetik a túra fáradalmait.

Kiindulópont: Kemencés fogadó, Tardos

Visszaérkezés: Kemencés fogadó, Tardos

Táv: kb. 17 km

Útvonal: Kemencés fogadó (Tardos) - zöld, kék kereszt jelzésen a Bányahegyi utca irányába, egészen az OKT elágazásig - innen zöld jelzésen a Bánya-hegyi erdész házig, majd északra a kék és Mária jelzésen a kék háromszög elágazásig - innentől a kék háromszög jelzésen haladunk fel egészen a geodéziai toronyig, mely a csúcson áll - innen délkeleti irányban haladunk a sárga háromszög jelzésen a piros keresztig, onnan piros kereszt, majd piros jelzésen haladunk északkeleti irányba, Pusztamarót felé - kék jelzés a Serédi kastély irányába kék, majd kék kereszten a tardosi Kemencés fogadóig

Szintemelkedés: 500 m

Szintcsökkenés: 500 m

Szintkülönbség: 1000 m

Teljesítés ideje: 2019.08.24.